Головна | Реєстрація | Вхід
Неділя, 26.01.2020, 17:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Наше віровчення [1]
статті які стосуються того, в що ми віримо
Свідчення [2]
Свідчення як Бог працює в житті людей
Християнська сім'я [1]
Християнське життя [5]
Форма входу
Логін:
Пароль:
Наше опитування
Чи може християнин втратити спасіння?
Всього відповідей: 158
Пошук
Друзі сайту
Життя християнської молоді Видеосеминары Й.Раймера Телепрограма "Мир Вам" Християнська Футбольна Ліга
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Християнська сім'я

Дітей потрібно балувати, тоді з них виростуть справжні розбійники

Я була вражена тим, що побачила. Жінка, завжди вихована і спокійна, істерично кричала й нещадно лупила свого семирічного сина. Впродовж декількох років я мала змогу спостерігати за цією сім’єю. Ще на початку нашого знайомства зрозуміла, що такий зрив неминучий. Я не пророк, але деякі події у своєму житті ми «програмуємо», самі того не зауважуючи. Пригадую казку «Снігова королева», де отаманша розбійницької зграї промовляє дуже цікаву, на мій погляд, фразу: «Дітей потрібно балувати, тоді з них виростуть справжні розбійники». Ось і ця мати виховувала сина за принципом: «Чим би дитя не тішилося, аби тільки не плакало», а коли маля підросло, почалися проблеми.

Дві години богослужіння будь-якій дитині висидіти важко. Багато матерів знаходять свої способи привчити дитину спокійно сидіти в зібранні. Тут, звичайно, є про що поговорити й, можливо, варто більш детально розглянути це питання, але зараз у нас інша тема, тому повернімося до знервованої матері й заплаканого сина. Причиною конфлікту була погана поведінка хлопчика. Він голосно розмовляв, весь час чогось вимагав від мами, капризував. І все це під час проповіді. На невгамовну пару озиралися, робили зауваження, і, нарешті, не витримавши, мати вивела сина геть і покарала його. А я стала мимовільним свідком цього.

Я не схвалюю жорстких покарань. Все має бути в міру. Будь-який педагог знає: якщо постійно карати, позбавляючи заохочення, виникає комплекс неповноцінності, який не лише заважає жити, але й може викликати певні психічні розлади й хвороби. Батьки повинні, ні, просто зобов’язані бути хорошими, знаючими педагогами. Благо, для своєї освіти зараз можна знайти безліч літератури — і світської, і християнської. Обов’язок цей покладено на нас Самим Богом, і перед Ним нам доведеться звітувати про те, наскільки ретельно ми ставилися до цієї справи. Не варто забувати, що дитина належить не нам, а Богові. Це Він з великої милості подарував нам батьківське щастя якийсь час виховувати дитя: не для себе, не для задоволення своїх бажань і досягнення власних цілей, але для Нього, для виконання волі Божої в нашій дитині. Тому ми повинні навчати дитину так, щоб вона, коли виросте, прийняла, слухалася і любила Бога. Так, це складно. Це вимагає зусиль.

Дуже важливо виховати в дітях уміння зберігати мир в душі, мир, що дає Бог. Відомо, що такий подарунок як умиротворення можна втратити в одну мить. Збереження миру вимагає зусилля душі. І цього треба вчити. Але кожний батько повинен також знати, що навчити можна тільки тоді, коли сам володієш цим умінням. Ні для кого не секрет, що діти переймають модель поведінки батьків. Не можна навчати одного, а робити інше.

Що ж це таке — мир душі? Це, насамперед, любов. «Любов довготерпить, милосердствує, любов не заздрить, любов не величається, не гордиться, не поводиться непристойно, не шукає свого, не дратується, не замишляє зла, не радіє неправедності, а радіє істині, усе покриває, усьому вірить, на все надіється, усе зносить» (1 Коринтян 13:4-7).

Чи означає це, що мир — це любов? Уточню: любов до Бога й ближнього. Так говорить Він Сам: «І люби Господа, свого Бога, усім своїм серцем, і всією своєю душею, і всім своїм розумом, і всією своєю силою. Це — перша заповідь! А друга, подібна їй, така: люби свого ближнього, як самого себе. Іншої заповіді, більшої від цих, немає» (Марка 12:30-31). Зробимо попередній висновок: мир з Богом, а значить і мирний дух, ми втрачаємо, якщо нетерпимі до недоліків ближнього, немилосердні, заздримо, пишаємося й уважаємо себе вищими від інших тощо. А це значить — нікого не любимо, і, як наслідок, виявляємо нелюбов до Того, Хто любить нас безмірно, — Бога.

Однією з найважливіших умов збереження миру є слухняність. Якщо з дитинства ми привчаємо дітей слухатися нас, батьків, то, коли вони підростуть, їм легко буде слухатися Бога. Звичайно, бувають різні діти. От як про це з гумором пише доктор Добсон: «Здається, що деякі діти від народження мають добродушно-веселу вдачу й легко поступаються авторитетові дорослих. У дитинстві вони рідко плачуть, із двотижневого віку можуть спати цілу ніч, не прокидаючись, говорять «агу» бабусям і дідусям, усміхаються, коли їх сповивають, і не виявляють неспокою, якщо батьки запізнюються з годуванням. І, звичайно, вони ніколи не плюються дорогою до церкви. Коли такі діти підростають, вони із задоволенням наводять лад у своїй кімнаті, допомагають по господарству і годинами самостійно граються. Я боюся, що таких надслухняних дітей небагато, але в деяких сім’ях вони є (не в моїй).

Тоді як одні діти від природи поступливі й покладливі, бувають і інші діти. Здається, що вони незадоволеними вийшли з материнського лона: голосним лементом вони висловлюють протест щодо температури повітря в пологовому відділенні й рівня підготовки медперсоналу... Їм потрібно, щоб їжа подавалася на першу вимогу, вони не дають матері ані хвилини спокою. У міру того, як така дитина підростає, вона робиться усе більше непокірливою, а почавши ходити, стає подібною до ураганного вітру».

Мені б хотілося до цього додати, що в одній сім’ї бувають і непокірні діти, і слухняні. У мене троє дітей, і вони різні за «рівнем» слухняності. Однак для себе я засвоїла кілька уроків, які мої діти дали мені. Вони загальновідомі, але чомусь ми їх засвоюємо, тільки понабивавши ґулі на власних помилках.

Отже, мої уроки:

1. Вимогливість без любові — це жорстокість, що породжує протест (усякий бунт — порушення миру).

2. Вимагаєш — домагайся виконання, щоб дитина знала, що так чи інакше їй доведеться виконати ваш наказ (це навчає слухняності, слухняність виключає конфлікти).

3. Трудіться разом із дітьми, щоб вони почували себе потрібними й бажали наслідувати вас. (Коли людина затребувана, вона не самотня, а тому не сумує. Зневіра — це порушення сердечної рівноваги. Уміння трудитися запобігає багатьом конфліктам у майбутньому житті. Уміння трудитися в колективі змушує зважати на думку інших, що також усуває конфлікти.)

4. Найнудніше заняття потрібно зробити цікавим, щоб дитині хотілося його виконати.

5. Учіть дітей і допомагайте їм переборювати труднощі.

6. Учіться слухати дітей, чути їх і говорити з ними, тоді ви будете в курсі подій їхнього життя, а виходить, завжди зможете прийти на допомогу, коли вони втратять спокій душі.

Тоді вам не захочеться балувати їх, не захочеться бачити в них іграшку або слугу для себе. Ви побачите людину, дорогоцінну в очах Бога, яку ви повинні повернути Йому повноцінною, навченою і вихованою — такою, якою її хоче бачити Бог.

Категорія: Християнська сім'я | Додав: StRing (23.04.2010) | Автор: А. Алексєєва
Переглядів: 1180 | Коментарі: 3 | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 3
0
3 Gow  
Спасибі сестрі за цікаву статтю. Думаю, іі необхідно не просто прочитати але напевно взяти за взірець в щоденному житті батьків. Я нажаль поки що теоретик але дружині обов'язково також роздрукую. Ще раз дякую. smile

0
2 gadassa  
Мені також ця стаття дуже повчальна!

0
1 Fifa  
дуже цікава стаття up

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Богослужіння:
неділя з 10.00
неділя з 18.00
п'ятниця з 19.00
Слово для тебе
Останні статті
[02.12.2011]
Різдвуємо разом!
[04.03.2011]
10 причин почему люди не ходят в церковь.
[11.01.2011]
Служіння групи милосердя
Нове на форумі
  • Особисті молитовні потреби (37)
  • Християнська поезія з книги "Хвала Творцю" (0)
  • Що ви знаєте про кальвінізм та армініанство? (228)
  • Вітаємо один одного! (73)
  • Останнє відео
    [25.01.2013][Відео проповіді]
    Різдво
    [30.03.2012][Відео проповіді]
    Дорогоцінне з нікчемного
    [24.03.2011][Відео проповіді]
    Який є Бог
    Останні фотографії

    Copyright StRing © 2020 |